Nieuwe vijver aan de Groen van Prinstererlaan

Wie NieuweVijver1 NieuweVijver2  nu, begin juni 2015, door de Groen van Prinstererlaan loopt, ziet op de hoek van de Thorbeckelaan dat een graafmachine een grote kuil gegraven heeft onderaan het talud.
Hier komt een waterbassin met een diepte van ongeveer 80 cm (zie onderstaande foto’s) dat met een ecologische verbinding verbonden wordt met het water langs de Wilgenhof.
Nieuwe vijver aan de Groen van Prinstererlaan/Thorbeckelaan (links plan en rechts al een beetje gevulde vijver).
Zolang deze vijver nog niet gevuld is met oppervlakte water, is het interessant te zien, hoe de bodem ter plaatse is opgebouwd. Want de kleur van de verschillende grondlagen geeft een mooie indruk van de historie, die ten grondslag ligt aan het ontstaan van die lagen.
Een korte beschrijving, met enkele foto’s:

NieuweVijver4NieuweVijver3

Op rechter foto graafwerkzaamheden; op linker foto links brok veengrond, rechts zeeklei.

  • Onderin de kuil is een laag een grijs-blauwe, vettige, dichte, laag klei, aan de kleur te oordelen zeeklei zichtbaar die vanwege de op elkaar liggende plaatjesstructuur, moeilijk of zelfs niet doorlatend is voor water.
  • Dan is er een duidelijke overgang naar een donkere, tegen het zwarte aan, laag veengrond. Deze is ontstaan uit vergane plantenresten, afkomstig van het waddenachtige landschap uit tijden dat er nog geen bewoning was in dit gebied.
    Bovenaan een bruinachtige laag met wat geel. Dit is waarschijnlijk grond van elders, met aan de onderkant een laagje zand, opgebracht bij de ontwikkeling van de Lage Noord.
  • De dikte van de kleilaag is uit het graafwerk jammer genoeg niet af te leiden, maar volgens sonderingen in de buurt vermoedelijk ongeveer 70 cm. Deze zeeklei is op andere plaatsen in Noord en in het centrum van Pijnacker ongeveer 10 tot 12 meter dik en zo compact dat diverse huizen in het dorp zogenaamd “op staal” zijn gefundeerd, en niet op palen, zoals nagenoeg alle huizen in Pijnacker-Noord.
Dit bericht is geplaatst in Renovatie. Bookmark de permalink.