Egels

Dit welbekende dier komt ook hier in Pijnacker Noord nog graag in de tuin kijken of er wat te halen valt. Want hoewel van nature vooral levend in de vrije natuur, in open landschappen met veel struiken en bosranden, is het dier zich vooral gaan vestigen in de omgeving van de mens. Natuurlijk om dat daar eenvoudiger aan voedsel te komen valt. 
Wij mensen zijn niet zo erg netjes. 
Egels zijn alleseters, ze eten:
kevers, regenwormen, spinnen, slakken, duizendpoten en rupsen. Ook muizen, amfibieën en vogels (en hun eieren) staan op het menu, al gaat het hier waarschijnlijk meestal om aas dat ze vinden (zoals doodgereden dieren op straat). 
Soms worden ook reptielen (hagedissen, slangen) verorberd. Af en toe eten ze ook paddenstoelen of kleine hoeveelheden plantaardig voedsel, zoals gevallen fruit of andere vruchten. Ze smullen hiervan omdat het lekker zoet is, maar ze kunnen het niet goed verteren en de suikers zijn slecht voor hun tanden. Ook allerlei resten van menselijke etenswaren vinden ze lekker, hoewel dat ongezond voor ze is.



Weet je dat een egel 6000 tot 8000 stekels op zijn rug en kop heeft en dat hij tot wel 8 km per avond kan lopen. Bij nacht kan je zijn gesnuif en geknor horen als je je tuin egelvriendelijk maakt. Leg een 
egelsnelweg  aan. Een vrije doorgang onder de schutting van 13 bij 13 cm. is prima.

Kikkers en padden

Kikkers en padden zijn familie van elkaar. Het verschil zit hierin dat de padden als enige een zogenaamd orgaan van Bidder hebben. Boeiend? Nou wat denk je van dit orgaan, het kan er voor zorgen dat mannelijke padden vrouwtje worden en dus eitjes kunnen maken.

We noemen in het Nederlands sommige soorten nog steeds pad en denken dat dat te maken heeft met hun ruwe uiterlijk. Dat is dus onjuist.

Groene meerkikker
Pad op pad (uit Wikipedia door Svdmolen)

Er bestaan in Nederland drie soorten groene kikkers: de poelkikker, de meerkikker en de bastaardkikker. 
Daarnaast hebben we hier de bruine kikker, die ook groen kan zijn. Deze soort komt in ons land het meest voor (tot in huis).

de Poelkikker
bastaardkikker
bruine kikker

De poelkikker komt alleen in Oost Nederland voor, de andere soorten kan je hier in de sloot vinden. De bruine kikker heeft geen kwaakblazen, maar een kwaakkeel waarmee ze alleen een knorrend geluid kunnen maken dat niet erg luid is. 

De meerkikker is de grootste, tot zo’n 14 cm.

Verder lezen? Over kikkers en padden https://www.ravon.nl/